Amerikai álompalacsinta
Palacsinta... Gluténmentesen... Nem egyszerű olyan "európai" palacsintát sütni, ami nem törik, nem szakad, nem tapad, ja és GM.
Egyik nap szokásos TvPaprika -függőségemet éltem ki, terítéken épp Nigella falatozója volt. Szeretem, ahogy ő főz, nem az a steril, mű környezet és főzésmód, ahogy a legtöbb tv-s gasztro-guru csinálja. Emberközeli, ha kifolyik, kifolyik, ha letapad, letapad, ha kiszóródik, kiszóródik... Ahogy az egy valódi családi konyhában lenni szokott. Szóval lestem a tv-t, feszült figyelemmel, kezemben papírral és tollal, hogy ha valami jót látok, le ne maradjak róla. És jött a csoda. Soha azelőtt nem ettem amerikai palacsintát, de már nagyon régóta izgatott, milyen is lehet. Leírtam, és mikor legközelebb Szolnokra mentem a páromhoz, kipróbáltam. Az íze zseniális, az állaga is jó, és sokkal kevésbé kényes, mint egy hagyományos palacsinta. Csináltam egy-egy adagot a rendesből és a GM-ből is. A gluténmentes tésztán annyit változtattam, hogy a szükséges tej mennyiségét megnöveltem. 3 dl helyett 4dl-t öntöttem bele. Időtakarékossági szempontból javaslom a robotgép használatát, mert sokkal gyorsabban lesz csomómentes a tészta. Mondanom sem kell, óriási sikert aratott! Mi Nutellával ettük, de annak, hogy milyen feltétet teszünk rá, csak a képzeletünk szabhat határt. Recept a kép alatt!! :)
Kell:
1 csomag sütőpor (Haas, vagy Dr.Oetker, ezek gluténmentesek)
22,5 dkg Free from liszt
4 dl tej
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor (ebből ugyanazok jók, amik sütőporból)
2 tojás
3 dkg sütőmargarin, vagy vaj (olvasztott, és lehűtött!)
1 csipet só
kevés, kis kockákra vágott vaj a sütéshez (teflonserpenyőnél elhagyható!)
Mindent bele egy tálba, robotgéppel csomómentesre keverni! Nem kell megijedni, a tésztájának sűrűbbnek kell lennie, mint a hagyományos palacsintának, mert azt szeretnénk, hogy vastagabb legyen, ne terüljön szét nagyon a serpenyőben. Amint a kis buborékok megjelentek, és a tészta felszíne mattabbá vált, meg lehet fordítani a műanyaglapáttal. Ha kész, mehet rá akármilyen gyümölcs, szirup, öntet, méz, vagy egyszerűen csak egy darabka vaj :)