Nehéz kérdés: a gluténmentes háztartási keksz

Szerintem nem vagyok egyedül azzal, hogy amikor meglátom a boltban a háztartási kekszek tömkelegét, akkor szomorkásan húzom a számat "Gluténmentesben miért nem létezik?!". Milyen jó lenne a reggeli kávé, vagy egy kora esti meleg tea mellé megenni egy pár darabot... De nem lehet... Sajnos.

A nagymamám által rám örökített Horváth Ilona szakácskönyvet szeretem olvasgatni. Nagyon jó, tele van hagyományos kajákkal, mindent összefoglal, ebből bárki tudna sütni-főzni. Egyik nap felcsaptam a könyvet, gondolván "Ebbe csak van valami háztartási keksz-szerű recept...", és láss csodát, van! Rögtön neki is láttam összeszedni itthon a hozzávalókat. Gyorsan összeállítottam, állni hagytam, kinyújtottam, felvágtam, beszurkáltam, hogy a látvány is a lehető legközelebb álljon az igazi HT kekszhez, és kisütöttem. Csudijó lett az eredmény, amint kihűlt, stílszerűen kekszes dobozba pakoltam őket. Az íze is majdnem teljesen olyan, mint az originalé. :)

ht keksz.jpg

Hát nem gyönyörű? Derelyevágót nem találtam, ezért nem cakkos a széle, de az íze kárpótolt érte :)

Amire szükség van:
1 kg Free from liszt vagy Kukorica lepényliszt (utóbbi sárga zacskós és a Tesco-ban lehet kapni!)
40 dkg porcukor
30 dkg sütőmargarin
4 tojás
1 cs sütőpor (Haas vagy Dr.Oetker)
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só

A sütőporos lisztet el kell morzsolni a kockára vágott margarinnal, ezután mehet hozzá az összes többi hozzávaló (a tojások felverve!). A gyorsan összeállított tésztát 1 órát kell hagyni pihentetni, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtani és kiszaggatni (én villával szurkáltam bele a lukakat). Előmelegített sütőben, 180 °C-on addig sütni, amíg halványsárga színt nem kap.

Ebből a mennyiségből rengeteg keksz lesz, érdemes őket dobozba tenni, így sokáig eláll, és ha nem hagyjuk kint a levegőn nyitott dobozban, akkor ugyanolyan ropogós marad, mint mikor kisült :)