Pizza-projekt
Hét közben lementem Szolnokra, meglátogatni szeretett emberemet. 2 csapattársával lakik együtt, tehát 3 férfinak kellett főzni, ami kb 6 főnek felel meg, plusz én és még egy másik asszony-társ :) Tehát gondolkodtunk, mit készítsünk a srácoknak, mire a kimerítő edzésről hazaérnek. 40 fokban nem volt kedvünk semmi bonyolult és hosszadalmas kajába belefogni, így a pizza mellett döntöttünk. Nekik persze "rendes" lisztből csináltuk meg. Vittem magammal GM lisztet, találtam egy receptet, de nekem kicsit módosítanom kellett rajta, hogy a megfelelő állagot elérje a tészta. Az elején kétségbeestem, mert nagyon csúnyán festett, de a végeredmény csudijó lett :))
Kell hozzá:
25 dkg Free from liszt
2,5 dl langyos tej
1 ek cukor
25 g friss élesztő (vagy 1/2 csomag instant)
2 ek étolaj
2-3 kk só
+ amit feltétnek teszek rá, ez nálam általában úgy néz ki, hogy ketchuppal megkenem a tésztát, bazsalikomot és oreganót szórok rá (nem sajnálom róla), utána szalámi, sonka, vagy akármi, kukorica, gomba, sajt :):)
Az élesztőt belemorzsolom a langyos cukros tejbe, félreteszem, hogy felfusson. Közben a lisztet kimérem, beleteszem a sót, olajat, kézzel összekeverem. A felfutott élesztőt beleöntöm a lisztbe, és elkezdem keverni, kézzel persze. Ha túl lágy a tészta, akkor lisztet, ha túl morzsálódós, akkor tejet teszek még hozzá. A lényeg, hogy egy jól gyúrható, gyurma-szerű tészta álljon össze. 15 percet hagyom kelni. Lisztezett deszkán kinyújtom, formázom, és utána mehet rá a feltét. Előmelegített sütőben 170-180 °C-on (közepes lángon) sütöm 15 percig :))
Kicsit rusztikus lett a széle, de az íze nagyon jóóóó lett!!! :)))