Mama-féle meggyes pite
Nálunk a családban mindenki nagyon süteményes, és az én drága nagymamám a fő cukrász. Hát mondanom sem kell, mikor kiderült, hogy lisztérzékeny vagyok, ő minden létező süteményport és lisztkeveréket kipróbált, de akkoriban még nem volt túl nagy a választék. Elég sok kudarcélményt szerzett, mivel az elején nagyon nem úgy sikerültek a sütik, ahogy elképzelte, és ahogy meg szerette volna csinálni. Aztán ráérzett, és a mai napig együtt sütünk, mindig ha talál valami új receptet az "interneccen", akkor kipróbálja, ha beválik, nagy lelkesedéssel írja le magának és nekem is. Oké, néha konfliktusba keveredünk mamával, mert ő mindent nagyon precízen, mérleggel kimér, én viszont nem szeretek ezzel pepecselni. Így a Horváth Ilona-féle könyv táblázatát használom:
1 csapott ek liszt, dara ~1 dkg
1 csapott ek só, cukor ~ 1,5 dkg
1 dl liszt ~ 5 dkg
Nagyon sok kedvencem van a süteményei közül, de ami mindent überel, az a meggyes pitéje. Párom születésnapjára idén nem tortát sütöttem, hanem ezt a meggyes pitét, amit a mamámtól tanultam. Óriási sikert arattam vele az uramnál, íme:
Amire szükség lesz:
30 dkg Free from vagy Beiker liszt (vagy bármi más... süteménypor is jó, ha nincs, akkor 2:1 arányban kukorica és rizsliszt keverékével helyettesítem)
1 cs sütőpor
5 tojás
25 dkg cukor
14 dkg Rama (ha nincs, helyettesítem olajjal, 10dkg margarin ~ 1dl olaj)
1 cs vaníliás cukor
0,5 kg meggy, kimagozva (de igazából bármilyen gyümölccsel meg lehet csinálni)
Előveszek két tálat, a tojásokat szétválasztom (a nagyobbikba teszem a sárgáját). A sárgáját a cukor kb 3/4 részével és a Ramával addig keverem, amíg majdnem teljesen fehér színt kap. Hozzákeverem a vaníliás cukrot, majd félreteszem. Jöhet a tojásfehérje. A maradék cukrot hozzáadom, és robotgép segítségével kemény habbá verem. A liszthez hozzákeverem a sütőport. Újra előveszem a sárgáját, és felváltva, 3 részletben adagolom hozzá folytonos kevergetés mellett a lisztet és a kemény habot (keverem-keverem, 1/3 liszt, keverem-keverem, 1/3 hab, és kezdem elölről). Az utolsó adag habot óvatosan forgatom bele a tésztába, vigyázva, nehogy összetörjön. A tepsit sütőpapírral kibélelem (vagy kivajazom és megszórom egy kis liszttel). Beleöntöm a tepsibe és az előmelegített sütőben 180 °C-ra beteszem sülni. 10 perc után kiveszem, és a tetejére szórom a meggyet (így nem süllyed le az aljára az összes). Visszateszem, és 10-15 percet még bent hagyom, majd tűpróba, és ha kész, akkor jó étvágyat! :))