Gluténmentes kenyérmumus II.
Brékó, brékó! Új fejleményeim vannak gluténmentes kenyérsütés témában!
Az utóbbi időben (miután a Beiker lisztből kifogytam - lásd: előző kenyeres bejegyzésem) a Mester család kenyérlisztjét használtam, amiből egy elég lány tésztát kap az ember, őzgerincben, vagy más hasonló formában ajánlott kisütni. Friss élesztős, tojás is van benne, én sokszor jártam úgy, hogy nem sült meg rendesen a belseje, kicsit ragacsos maradt... Ettől ugyan sem az illata, sem az íze nem volt rossz, és annak sem lesz semmi baja, aki megeszi, de mi tagadás: hamarabb megromlik.
Az elmúlt egy hetet a páromnál töltöttem, ott is sütöttem egy Mester családos kenyeret. Majd tegnap este, mikor az edzésemről hazaértem, anyukám azzal a hírrel fogadott, hogy amíg nem voltam itthon, vett nekem kenyérlisztet. A Nutrifree Mix per pane lisztről van szó. Én már korábban láttam ezt a bioboltokban, de különösebben nem izgatott a dolog, de anyát igen :) Így hát összedobtam a kenyérsütőgépet, majd beletettem a hozzávalókat (a Beiker lisztes kenyérrecept alapján csináltam), és reggel ez a gyönyörűség fogadott a konyhában:
Hát én olyan boldog voltam :):):):):) Az eredmény egy teljesen kenyér-szerű kenyér :) Belül foszlik, kívül ropog, az ízére sem lehet panaszom, szinte teljesen ugyanolyan, mint a "rendes" kenyéré. És a legjobb: laktat! Nem tudom mások hogy vannak vele, de engem az eddigi kenyerektől ha emberi adagot ettem, nem laktam jól. Szó szerint a felét meg kellett ennem a 40 dkg-s kenyeremnek, hogy ne érezzek éhséget. Ebből reggelire megettem két szeletet, és nagyon is jóllaktam :)
Itt a recept (ugyanaz, ami az előző bejegyzésnél szerepelt, csak a liszt más) :)
5 dl langyos víz és tej keveréke (1:1 arányban)
4 ek olaj
50 dkg Nutrifree Mix per pane kenyérliszt
2 kk cukor
1 kk só
1 cs Dr. Oetker instant élesztő
ízlés szerint magvak a tetejére
Az elkészítés folyamata is szinte ugyanaz. Folyadékkal kezdve rakom be az üstbe a hozzávalókat, beállítom a héj színét és egy 2,5 - 3 órás programot indítok el (én sötétre szoktam, de a teteje így is világos marad, és normál programon sütöm, ami 2 óra 53 perc az én gépemen).
Remélem tudtam segíteni, és Nektek is sikerül ilyen szép kis kenyérkéket sütni :)