A gluténmentes kenyérmumus I.
A kenyér alapvető élelmiszer mindenkinek... gluténmentesen elkészíteni nem egyszerű, sokat kell vele kísérletezni (tisztelet a kivételnek), de nekem nemrég sikerült az első kenyerem, ami tökéletesre sikerült. Aztán egy volt osztálytársnőmtől kaptam egy egész nagy doboznyi gluténmentes tartós élelmiszert, ugyanis a családjukban valakinél felmerült a coeliakia-gyanú, a szülők gyorsan bevásároltak, és a végén kiderült, hogy más a probléma, így ezeket a termékeket megörököltem. Közöttük az igazi kincs a Beiker kenyérliszt volt. A Beiker spanyol gyártó, és remek kenyeret lehet sütni a kenyérlisztjükből. Sajnos itthon nehezen elérhető, ugyanis csak a Táplálékallergia Centrum forgalmazza. Az ő webáruházukban hozzájuthatunk, 1150 Ft- ért https://www.taca.hu/product_info.php?cPath=22&products_id=568&osCsid=bce11jrgoamjpot9tgja9n8dk5.
A szüleim preferálták a kenyérsütőgépben elkészített csodákat, mondván kevesebb benne a szintetikus anyag, és olcsóbb is. Gondoltunk egyet... próbáljuk ki ebből a Beikerből, milyen kenyeret tudnánk benne sütni? Valljuk be... kényelmesebb, mivel csak beledobálunk mindent, a gép meg elszórakozik vele. Az eredmény isteni lett:
(a kép nem saját, egy másik blogon találtam, de ez is Beiker lisztből készült és az enyém is ilyen lett, talán picit magasabbra feljött, és nem tettem magokat rá)
Íme a recept, amiből egy kb 75 dkg-s kenyér lesz:
5 dl langyos víz és tej keveréke (1:1 arányban)
4 ek olaj
50 dkg Beiker kenyérliszt
2 kk cukor
1 kk só
1 cs Dr Oetker instant élesztő
ízlés szerint magvak a tetejére
A kenyérsütőgép üstjébe a hozzávalókat a folyadékkal kezdve beleteszem, majd a programok közül kiválasztom azt, amelyik 2,5-3 órás, opcionálisan beállítom a kenyérhéjszínét, és elindítom. Az első jelzésnél, ha szeretném, megszórom valamilyen maggal, vagy magkeverékkel (bármi jöhet, ami eszedbe jut!!! ;) ). Ha úgy látom, hogy nem barnul eléggé a teteje, akkor a sütés befejezése előtt 15-20 perccel kinyitom a gép tetejét és megkenem egy kis olajjal a kenyér tetejét. Amint lejárt a program, az üstöt kiveszem a gépből, szigorúan sütőkesztyűben, és kirázom a kész kenyeret egy kenyér- vagy süteményrácsra. Szeletelni csak kihűlés után szoktam.
Velem többször előfordult, hogy este elfogyott a kenyerem, és akkor kezdtem el ezt a procedúrát. Ilyen alkalmakkor nem vártam meg, míg a program lejár, hogy kirázhassam a formából a kenyeret, hanem szépen lefeküdtem aludni, és reggel a már kihűlt kenyér ott kukucskált a gépben. A gépnek nem lesz baja, de lehet, hogy a kenyér picit összeesik, nem lesz olyan szép feszes, mintha a fentebb leírtakat végigcsináltam volna, de ízre ugyanolyan. Sok sikert, ha úgy döntesz, kipróbálod! Nekem nagyon bevált!! :)))